Onderhoud je gazon met dit stappenplan

mrt 21, 2024 | Tuin

Door het aanleggen van een gazon kun je genieten van een mooie, groene tuin. Maar dan is het wel zaak om het gazon te onderhouden. Goed onderhoud verlengt de levensduur van het gazon, en zorgt dat je minder last hebt van mos en onkruid. Alles wat nodig is voor het onderhoud is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld gazonplus.nl, maar je moet zelf wel goed voor ogen houden wat je regelmatig moet doen om het gazon te verzorgen. Hoe kun je het gazon het beste onderhouden? Dit stappenplan zal absoluut helpen.

Waarom is een stappenplan noodzakelijk?

Na de aanleg van de Gazonplus graszoden ligt het gras er mooi bij. Maar zonder de nodige toewijding zal het gazon uiteindelijk veranderen in een grasveld met kale plekken, mos en onkruid. Er moet dus echt wel tijd in gestoken worden om het gazon te onderhouden: in de wintermaanden één keer per maand, en in de zomermaanden meerdere keren per week. Het is daarom goed om een stappenplan te maken, zodat je een overzicht hebt van wat je wanneer te doen staat. Op die manier wordt er ook niks over het hoofd gezien.

De winter

In de wintermaanden is het gras zeer gevoelig, en kan één stap op het gras al schade veroorzaken. Het is daarom zaak het gras in deze tijd met rust te laten. Deze periode is wel geschikt om te werken aan het onderhoud van machines, bijvoorbeeld de grasmaaier. Als de temperaturen boven nul komen, is het een goed moment om kalk te strooien en het gras te bemesten. Ook kunnen de randen van het gazon bijgewerkt worden.

Het voorjaar

Als in het voorjaar de luchtvochtigheid toeneemt, zal het gras harder groeien. Het is daarom belangrijk om minstens twee keer per week te maaien. Mocht het in deze periode droog zijn, moet het gras al regelmatig water hebben. De wind zorgt voor verdamping van het water, waardoor de grond snel kan uitdrogen. Daarnaast moet het gras weer bemest worden. Ook hierbij is het belangrijk om het gazon vochtig te houden, om verbranding van het gras te voorkomen.

De zomer

Gedurende de zomerperiode blijft bewatering een item op de agenda, om te zorgen dat het gras niet uitdroogt door de hoge temperaturen. Zorg er daarnaast voor dat het gras niet korter dan vier centimeter gemaaid wordt, zodat het beter bestand is tegen de hoge temperaturen. In juli en september moet het gazon wederom bemest worden. In september kan het grasveld hersteld worden door kale plekken in te zaaien, of eventueel een nieuwe graszode aan te leggen.

 

Het najaar

Tenslotte breekt het najaar aan. Het gras krijgt voor de laatste keer mest, met een minder grote hoeveelheid. Verwijder afval als takken en bladeren van het gazon, en maai het gras nog eenmaal als de temperaturen het toelaten. Ook moet er geverticuteerd worden, oftewel het verticaal maaien of insnijden van de grasbodem. Hierdoor raakt de bodem los en worden afgestorven gras, plantendelen, onkruid of mos verwijderd. Hierna is het gazon klaar voor de winter, en kan het even rusten voor alles weer opnieuw begint.

Related Articles