Luxor: ontdek de eeuwenoude pracht van tempelcomplexen en koninklijke graven.

jun 23, 2023 | Reizen, Lifestyle, Nederland

Luxor,

een stad in het hart van Egypte, is een van de meest fascinerende bestemmingen voor reizigers die geïnteresseerd zijn in de oude Egyptische geschiedenis en cultuur. Luxor staat bekend om zijn indrukwekkende tempelcomplexen, waaronder de tempels van Karnak en Luxor, evenals de beroemde Vallei der Koningen, waar de graven van de oude farao’s te vinden zijn. In deze blog nemen we je mee op een reis door Luxor en laten we je kennismaken met de eeuwenoude pracht van deze historische locaties.

 1. Tempel van Karnak:
  De Tempel van Karnak is een van de grootste religieuze complexen ter wereld en een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Luxor. Het complex strekt zich uit over een enorm gebied en omvat prachtige tempels, heilige meren en imposante zuilenhallen. Het hoogtepunt van het complex is de indrukwekkende Grote Tempel van Amon-Ra, met zijn imposante obelisken en standbeelden.

 2. Tempel van Luxor:
  De Tempel van Luxor is een ander meesterwerk van de oude Egyptische architectuur. Deze tempel werd gewijd aan de god Amon-Ra en is beroemd om zijn prachtige zuilenhallen en prachtig gedecoreerde muren. Een van de meest opvallende kenmerken van de tempel is de spectaculaire Avenue of the Sphinxes, een lange weg geflankeerd door beelden van sfinxen die ooit de tempel met de Tempel van Karnak verbond.

 3. Vallei der Koningen:
  De Vallei der Koningen, gelegen aan de westelijke oever van de Nijl, is een begraafplaats waar de oude farao’s werden begraven. Het is een archeologisch wonder met tientallen prachtig gedecoreerde koninklijke graven, waaronder het beroemde graf van Toetanchamon. Bezoekers kunnen de vallei verkennen en de gedetailleerde muurschilderingen en hiërogliefen bewonderen die de verhalen van de farao’s vertellen.

 4. Tempel van Hatsjepsoet:
  De Tempel van Hatsjepsoet, ook bekend als Deir el-Bahari, is een uniek architectonisch meesterwerk gewijd aan de legendarische vrouwelijke farao Hatsjepsoet. De tempel is uitgehouwen in de rotswand van een klif en staat bekend om zijn elegante kolonnades, terrassen en reliëfs die het leven en de prestaties van Hatsjepsoet weergeven.

 5. Kolossen van Memnon:
  De Kolossen van Memnon zijn twee imposante standbeelden van farao Amenhotep III die aan de westelijke oever van de Nijl staan. Ondanks de schade die de beelden in de loop der jaren hebben opgelopen, blijven ze een opvallend gezicht en een herinnering aan de grootsheid van het oude Egypte.

Related Articles