Hoe energiezuinige verlichting de elektriciteitsrekening kan verlagen.

mei 30, 2023 | Lifestyle, Badkamer, Keuken, Verbouwen, Woonkamer

In de huidige tijd, waarin energie-efficiëntie en kostenbesparing belangrijke overwegingen zijn, is het belangrijk om na te denken over de impact van verlichting op onze elektriciteitsrekening. Traditionele gloeilampen verbruiken veel energie en dragen bij aan hoge elektriciteitskosten. Gelukkig zijn er energiezuinige verlichtingsalternatieven beschikbaar die niet alleen de kosten verlagen, maar ook duurzamer zijn. In dit blog bespreken we hoe energiezuinige verlichting kan helpen om de elektriciteitsrekening te verlagen en welke opties er zijn.

 1. De voordelen van energiezuinige verlichting:
  Energiezuinige verlichting, zoals LED (Light Emitting Diode) en CFL (Compact Fluorescent Lamp), biedt verschillende voordelen. Allereerst verbruiken ze aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen, wat resulteert in lagere energiekosten. Bovendien gaan energiezuinige lampen veel langer mee, waardoor je minder vaak lampen hoeft te vervangen. Dit bespaart niet alleen geld, maar vermindert ook de milieu-impact door het verminderen van afval.
 • Het energieverbruik van gloeilampen versus energiezuinige lampen:
  Gloeilampen zijn berucht om hun hoge energieverbruik. In vergelijking met energiezuinige lampen zijn ze inefficiënt omdat ze een groot deel van de energie omzetten in warmte in plaats van licht. LED- en CFL-lampen daarentegen verbruiken tot 80% minder energie dan gloeilampen en produceren meer licht per watt. Dit betekent dat je dezelfde hoeveelheid helderheid kunt behouden met veel minder energie.
 • Langere levensduur en minder onderhoud:
  Energiezuinige verlichting heeft aanzienlijk langere levensduur dan traditionele gloeilampen. LED-lampen gaan bijvoorbeeld tot wel 25 keer langer mee. Dit betekent dat je minder vaak lampen hoeft te vervangen, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook tijd en moeite. Bovendien hebben energiezuinige lampen geen gloeidraad die kan breken, wat betekent dat ze minder gevoelig zijn voor schokken en trillingen.
 • Mogelijkheden voor energiebesparing:
  Het gebruik van energiezuinige verlichting biedt verschillende mogelijkheden om energie te besparen. Ten eerste kun je overwegen om bestaande gloeilampen te vervangen door LED- of CFL-lampen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waardoor je ze gemakkelijk kunt integreren in bestaande armaturen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van dimmers en timers om het energieverbruik verder te optimaliseren. Door de verlichting aan te passen aan de behoeften van de ruimte kun je onnodig energieverbruik vermijden.

 • Overheden geven voor veel LED verlichting bij bedrijven subsidie. Vraag erna bij een lokaal elektronisch bureau.
  Particulieren krijgen bij een GRATIS bezoek van een energiecoach vaak een GRATIS pakket.

Related Articles