Eigen inbreng bij het kopen van een huis in België.

jul 3, 2023 | Lifestyle, Wonen

Eigen inbreng bij het kopen van een huis:
Een belangrijk aspect van hypotheken.

Wanneer je de wens hebt om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten, is het belangrijk om rekening te houden met de eigen inbreng. De eigen inbreng is een percentage van de totale aankoopprijs van het pand dat je als koper zelf moet financieren. In dit blog zullen we bespreken waarom eigen inbreng belangrijk is bij het verkrijgen van een hypotheek en hoe het van invloed kan zijn op je financiële situatie.

 1. Wat is eigen inbreng?
  Eigen inbreng verwijst naar het bedrag dat je zelf moet inleggen bij de aankoop van een huis. Dit is een percentage van de totale aankoopprijs en wordt meestal uitgedrukt als een percentage, bijvoorbeeld 10% of 20%.
 2. Waarom is eigen inbreng belangrijk?
  Eigen inbreng is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste laat het de geldverstrekker zien dat je in staat bent om te sparen en verantwoordelijk met geld om te gaan. Het vergroot je geloofwaardigheid als kredietnemer en kan gunstig zijn bij het verkrijgen van een hypotheek met gunstigere voorwaarden.
 3. Invloed op de hoogte van de lening:
  Hoe hoger je eigen inbreng, hoe lager het bedrag dat je moet lenen van de geldverstrekker. Dit heeft invloed op de hoogte van de lening en kan leiden tot een lagere maandelijkse aflossing en lagere rentekosten over de looptijd van de hypotheek.
 4. Invloed op de rentevoet:
  Een hogere eigen inbreng kan ook invloed hebben op de rentevoet die je kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Geldverstrekkers zien een hogere eigen inbreng vaak als een teken van financiële stabiliteit en kunnen je daarom een lagere rente aanbieden.
 5. Besparing op kosten:
  Met een hogere eigen inbreng kun je mogelijk besparen op bepaalde kosten, zoals hypotheekverzekeringen of notariskosten. Sommige geldverstrekkers kunnen bereid zijn om bepaalde kosten te verminderen of te laten vervallen als je een hogere eigen inbreng hebt.
 6. Financiële flexibiliteit:
  Een eigen inbreng geeft je ook financiële flexibiliteit. Het kan dienen als een buffer voor onverwachte kosten of als startkapitaal voor eventuele renovaties of verbeteringen aan het gekochte huis.
 7. Bewust sparen:
  Het hebben van een eigen inbreng vereist bewust sparen en financiële planning. Dit kan je helpen om discipline te ontwikkelen bij het beheren van je geld en je financiële doelen op lange termijn te bereiken.
 8. Toegang tot hypotheekleningen:
  In sommige gevallen is een eigen inbreng vereist om in aanmerking te komen voor bepaalde hypotheekleningen. Het niet kunnen voldoen aan de minimale eigen inbrengvereisten kan je beperken in je hoogte van je hypotheek.

Related Articles