Een stedentrip naar Praag: Welke festivals kan ik wanneer bezoeken?

jun 28, 2024 | Europa, Reizen

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, is een stad die bekend staat om haar rijke geschiedenis, adembenemende architectuur en levendige cultuur. Gelegen aan de oevers van de Vltava-rivier, biedt Praag een mix van gotische, renaissance- en barokke gebouwen die elk een verhaal vertellen over het verleden van de stad. Of je nu door de smalle geplaveide straatjes van de Oude Stad dwaalt, de indrukwekkende Praagse Burcht bezoekt of geniet van een kopje koffie in een van de vele charmante cafés, Praag heeft voor iedereen iets te bieden. Maar wat Praag echt speciaal maakt, zijn de vele festivals en activiteiten die het hele jaar door plaatsvinden. Deze blog neemt je mee op een reis door de festivalkalender van Praag, zodat je je stedentrip naar Praag perfect kunt plannen.

Januari: Winterfeesten en cultuur

Praagse Winterfestival

Het jaar begint met het Praagse Winterfestival, een cultureel evenement dat gewijd is aan opera, ballet en klassieke muziek. Gedurende enkele weken in januari kun je genieten van uitvoeringen door vooraanstaande Tsjechische en internationale artiesten in de prachtige theaters van de stad, zoals het Staatsopera en het Nationaal Theater.

Driekoningen Processie

Op 6 januari vindt de Driekoningen Processie plaats, waarbij acteurs verkleed als de drie wijzen door de stad trekken. Deze kleurrijke optocht eindigt bij de Praagse Burcht, waar een levendige kerststal wordt opgesteld.

Februari: Carnaval en maskerade

Masopust

In februari viert Praag Masopust, de Tsjechische versie van carnaval. Dit feest, dat zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen, staat bekend om zijn kleurrijke optochten, traditionele kostuums en maskers. De festiviteiten vinden plaats in verschillende wijken van de stad, met hoogtepunten zoals de optocht in de wijk Žižkov.

stedentrip naar praag

Maart: Lente en Paasvieringen

Paasmarkten

In maart openen de Paasmarkten in Praag hun deuren. De grootste markten zijn te vinden op het Oude Stadsplein en het Wenceslausplein, waar je kraampjes vol met handgemaakte decoraties, lokale lekkernijen en ambachten kunt vinden. De markten worden opgeluisterd door folkloristische muziek en dansoptredens.

April: Muziek en Dans

Praagse Lente

April markeert het begin van het Praagse Lente Festival, een van de meest prestigieuze klassieke muziekfestivals van Europa. Dit evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers en biedt een gevarieerd programma met orkesten, solisten en koren van wereldklasse. Concerten worden gehouden in iconische locaties zoals de Smetana Hall en de Rudolfinum.

Mei: Historie en Cultuur

Vrijheidsfestival

Op 8 mei viert Praag het Vrijheidsfestival ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit evenement omvat historische herdenkingen, militaire parades en culturele activiteiten door de hele stad.

Czech Beer Festival

Liefhebbers van bier mogen het Czech Beer Festival in mei niet missen. Dit tien dagen durende festival is een eerbetoon aan de Tsjechische biercultuur en vindt plaats in het Letná Park. Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan bieren van lokale brouwerijen, gecombineerd met traditionele Tsjechische gerechten.

Juni: Zomerfestivals en Openluchtconcerten

United Islands of Prague

United Islands of Prague is een jaarlijks muziekfestival dat plaatsvindt op de eilanden van de Vltava-rivier. Het festival biedt een eclectische mix van muziekgenres, van rock en pop tot jazz en elektronische muziek. Het evenement is gratis toegankelijk en trekt muziekliefhebbers van alle leeftijden.

Praagse Fringe Festival

Het Praagse Fringe Festival is een levendig theaterfestival dat gedurende tien dagen in juni plaatsvindt. Dit festival, geïnspireerd door het Edinburgh Fringe Festival, biedt een breed scala aan voorstellingen, waaronder theater, dans, cabaret en komedie. Optredens vinden plaats in intieme locaties door de hele stad.

stedentrip naar praag

Juli: Jazz en Klassieke Muziek

Bohemia Jazz Fest

Het Bohemia Jazz Fest, gehouden in juli, is een van de grootste jazzfestivals in Centraal-Europa. Het evenement trekt gerenommeerde jazzartiesten uit de hele wereld en vindt plaats op verschillende historische pleinen in Praag, zoals het Oude Stadsplein en het Wenceslausplein.

Prague Proms

Prague Proms is een zomerfestival voor klassieke muziek dat een maand lang duurt. Het festival biedt een gevarieerd programma met symfonische concerten, kamermuziek en operavoorstellingen, uitgevoerd door zowel Tsjechische als internationale artiesten.

Augustus: Film en Literatuur

Praagse Shakespeare Festival

In augustus vindt het Praagse Shakespeare Festival plaats, een openluchtfestival gewijd aan de werken van William Shakespeare. Voorstellingen worden gehouden in de pittoreske omgeving van de Praagse Burcht en trekken zowel lokale als internationale theatergezelschappen.

Praagse Boekenmarkt

Boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens de Praagse Boekenmarkt, die in augustus wordt gehouden. Deze openluchtmarkt biedt een breed scala aan boeken, van tweedehands exemplaren tot nieuwe uitgaven, en is een paradijs voor bibliofielen.

September: Design en Innovatie

Designblok

Designblok, het grootste design- en mode-evenement van Centraal-Europa, vindt plaats in september. Dit festival toont het werk van vooraanstaande ontwerpers en nieuw talent op het gebied van mode, interieurontwerp en industriële vormgeving. Het evenement omvat tentoonstellingen, workshops en lezingen verspreid over verschillende locaties in de stad.

Oktober: Film en Gastronomie

Signal Festival

Het Signal Festival is een spectaculair evenement dat kunst, technologie en stadscultuur combineert. Tijdens dit vierdaagse festival worden historische gebouwen en openbare ruimtes in Praag getransformeerd door middel van lichtinstallaties en videoprojecties. Het festival biedt ook interactieve kunstwerken en audiovisuele performances.

Praagse Internationaal Filmfestival

Het Praagse Internationaal Filmfestival, gehouden in oktober, trekt filmfanaten van over de hele wereld. Dit festival biedt een gevarieerd programma van speelfilms, documentaires en korte films, met speciale aandacht voor onafhankelijke en artistieke producties.

praag centrum

November: Herfst en Literatuur

Praagse Boekenbeurs

In november vindt de Praagse Boekenbeurs plaats, een van de grootste literaire evenementen van het jaar. Deze beurs trekt auteurs, uitgevers en lezers en biedt een uitgebreid programma van boekpresentaties, lezingen en signeersessies.

St. Martin’s Day

Op 11 november viert Praag St. Martin’s Day, een traditionele feestdag waarbij de nieuwe wijn van het jaar wordt gepresenteerd. De festiviteiten omvatten wijnproeverijen, gastronomische evenementen en folkloristische optredens in verschillende wijken van de stad.

December: Kerst en Sfeer

Kerstmarkten

December in Praag staat in het teken van de sfeervolle kerstmarkten. De markten op het Oude Stadsplein en het Wenceslausplein zijn de meest bekende, maar er zijn ook kleinere markten verspreid over de stad. Bezoekers kunnen genieten van glühwein, traditionele lekkernijen en handgemaakte kerstcadeaus, terwijl ze luisteren naar kerstliederen en andere muzikale optredens.

Oudejaarsavond in Praag

Het jaar wordt feestelijk afgesloten met de vieringen van Oudejaarsavond. Praag biedt een scala aan activiteiten, van elegante gala’s en diners tot levendige straatfeesten en vuurwerkshows langs de rivier.

Conclusie

Een stedentrip naar Praag is het hele jaar door een belevenis dankzij de vele festivals en evenementen. Muziek, theater, literatuur, of gewoon genieten van de rijke cultuur en geschiedenis van Praag, het kan allemaal. Bekijk goed wanneer je gaat en welke festiviteiten je mee kunt pakken.

Related Articles