Gehaakte Mandala’s

Mandala’s zijn populair, er zijn kleurboeken vol mandala’s en ook veel haakpatronen voor deze ronde kunstwerkjes. Uitgeverij Kosmos heeft pas het boek ‘Gehaakte Mandala’s’ op de markt gebracht, vol patronen voor kleurrijke mandala’s. Het heeft iets rustgevends, het haken van een mandala, je haakt in het rond en elke toer is weer anders. Door verschillende kleuren te gebruiken kun je er een waar kunststukje van maken. Zelf houd ik ook erg van mandala’s in één kleur, anders wordt het me al snel te druk. En je hoeft veel minder draadjes weg te werken ;-) En dan heb je zo’n mandala gemaakt, maar wat doe je er vervolgens mee? Soms is het plezier van het haken alleen al genoeg. Je kunt je de mandala dan gebruiken als onderzetter, of mini-kleedje voor onder een vaas of bloempot. Of je legt er een paar voor de sier op een tafel of kastje. Maar je kunt er nog veel meer mee doen, van meerdere aan elkaar gehaakte mandala’s kun je bijvoorbeeld een tafelkleed, deken of omslagdoek maken. Of je maakt er een slinger van. Ook kun je een dromenvanger maken van je mandala, door hem in een metalen ring te bevestigen en er veertjes en koordjes en kraaltjes aan te hangen. Of je gebruikt een patroon dat uit lekker veel toeren bestaat en extra dik garen zodat je mandala een stuk groter wordt, en gebruikt hem als vloerkleedje. Kortom, variatie en inspiratie genoeg. Er staan maar liefst 27 patronen in het boek, er zijn patronen voor kleine mandala’s van 5 toeren, maar ook patronen die uit wel 47 toeren bestaan en van alles daar tussenin. De mandala die ik gemaakt heb bestaat uit 18 toeren. Met het garen dat ik koos, wordt de mandala zo groot dat hij makkelijk als tafelkleedje gebruikt kan worden. Anne en Carlos hebben drie patronen in het boek ontworpen, maar er staan ook patronen in die gemaakt zijn door Kosmos-lezers die mee hebben gedaan aan een wedstrijd ‘mandala-patroon ontwerpen’ van Kosmos. Uit deze laatste categorie koos ik het patroon ‘Moesson’, een prachtig ontwerp met een mooie open structuur. En ik vind de ‘blaadjes’ zo mooi! Zoals gezegd koos ik ervoor het patroon in één kleur te haken, een mooie roze-lilatint van Katia, de ‘Concept All Seasons Cotton’. Een supermooi, iets glanzend en lekker zacht garen. Ik had drie bollen nodig voor mijn mandala. Eens kijken welke mandala mijn volgende wordt! Wil jij ook aan de slag met dit boek..? Je kunt het HIER bestellen. Ik wens je een hele fijne dag, Liefs Heleen

Labels:, , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback van jouw site.

Lisanne Multem

Hi, ik ben lisanne. Wil je meer over mij weten? Lees dan de over draad en praat... pagina! Liefs Lisanne

Reacties (3)

 • Avatar

  esther vogelaar

  |

  wat een prachtige mandala en supermooie kleur! leuk om te lezen Heleen! fijne dag, liefs esther

  Reply

 • Avatar

  Joelle

  |

  Het lijkt mij een erg leuk boek. Ik wil er graag dromenvangers van maken, zijn de patronen hier geschikt voor of moet je dan zelf gaan improviseren. Ik weet namelijk niet of ik daar goed in ben!

  Reply

 • Avatar

  Sofie

  |

  Wat een mooi mandala, het toeval wil dat ik er ook een viertal heb gehaakt tijdens onze vakantie in Spanje.
  Ik denk dat ik de mijne ga samen haken tot een groter tafelkleed. Dus ik zal er nog wat bijhaken, denk ik.
  Fijne groetjes Sofie

  Reply

Laat een reactie achter

Simple Share Buttons