Graszoden: Een groene start voor jouw tuin

mei 3, 2024 | Tuin

 

 

Een weelderig gazon waarop kinderen kunnen spelen of waarop je zelf kunt ontspannen, wie wil dat nu niet? Het aanleggen van een grasveld kan een verrijkende ervaring zijn. Maar hoe begin je eraan? Graszoden leggen is een optie die steeds meer mensen overwegen. Laten we eens kijken hoe je dit aanpakt.

 

Bepaal de locatie

Voordat je begint, bepaal je nauwkeurig waar je graszoden wilt hebben. Meet het oppervlak op en koop voldoende graszoden, rekening houdend met ongeveer 5 a 10% snijverlies. Er zijn verschillende soorten graszoden beschikbaar, dus kies degene die het beste bij jouw behoeften past.

 

Voorbereiding van de ondergrond

Verwijder het oude gazon of eventuele tuintegels. Dit kun je doen door te spitten, frezen of met een graszodensnijder. Voor alle resten van de oude ondergrond wordt aangeraden om een grondafval container te huren. Egaliseer vervolgens de grond met behulp van een tuinwals. Het is ook raadzaam om de grond te bemesten voor een betere hechting van de graszoden.

 

Leggen van de graszoden

Het beste is om de nieuwe graszoden tussen mei en september te leggen, het gras slaat namelijk beter aan als het boven de vijftien graden is. Begin tijdens het leggen aan de buitenrand van het gazon en werk geleidelijk naar binnen. Probeer zoveel mogelijk hele graszoden aan de zijkanten te gebruiken, omdat deze beter hechten. Snijd indien nodig de graszoden bij om ze goed te laten passen. Druk de graszoden stevig aan met een tuinwals en besproei ze grondig. Vooral bij warm weer is regelmatig sproeien essentieel voor een goede groei.

 

Nazorg

Na het leggen van de graszoden is het belangrijk om regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is. In de eerste periode is het aan te raden om het gazon drie keer per dag te besproeien, vooral bij warm weer. Wees geduldig en wacht minstens twee weken voordat je het gras voor het eerst maait. Dit geeft de wortels de kans om stevig in de grond te verankeren.

 

Het aanleggen van graszoden vereist wat voorbereiding en aandacht, maar met de juiste stappen en zorg kun je snel genieten van een prachtig groen gazon. Dus waar wacht je nog op? Tijd om die droomtuin werkelijkheid te maken!

 

https://www.huren.nl/c1175/graszoden-leggen

Related Articles