De hoogtepunten van een stedentrip naar Barcelona

apr 23, 2024 | Reizen, Europa

Barcelona is een grootse, bruisende stad die toch een loopvriendelijke en gemoedelijke sfeer uitstraalt. Het herbergt enkele van de meest iconische architectuur en rijke geschiedenis van heel Europa. Maar als je een voorproefje krijgt van alle bezienswaardigheden, kan de overweldigende keuze je bedwelmen. Zelfs bij een vluchtige passage langs de beroemde Sagrada Familia-kathedraal, kan je hoofd al duizelen van de overvloed aan indrukken. Daarom ging ik op zoek naar de absolute hoogtepunten, handige tips en de slimste manieren om het beste van Barcelona te ervaren in slechts 3 dagen. Van alle grote Europese steden was Barcelona een van de laatste die ik bezocht. Mijn eerste kennismaking was tijdens een wervelende reis door Spanje en België en ik moet bekennen: eerst was ik niet zo enthousiast. Maar bij mijn tweede stedentrip gaf ik Barcelona een nieuwe kans en vond ik het veel aangenamer. Met de complexe en verrassende Gaudí-architectuur, het opwindende nachtleven, de stranden en de ontspannen sfeer, is het een plaats die iedereen minstens een keer (eigenlijk vaker) zou moeten bezoeken.

Hier alvast de eerste tips voor je stedentrip naar Barcelona

  • In Barcelona kun je gemakkelijk en goedkoop met Uber reizen, een service die niet overal in Europa beschikbaar is.
  • Het metrosysteem is ook uitstekend en budgetvriendelijk voor je vervoer door de stad.
  • Donderdag is de toegang tot het Picasso Museum gratis, maar reserveer wel vooraf je tickets. Veel andere musea bieden op zondag vrije entree.
  • De voertaal is Catalaans, maar de meeste inwoners spreken ook Spaans.
  • In Spanje eet men over het algemeen erg laat. De meeste restaurants openen pas rond 20u voor het avondmaal. Velen sluiten bovendien tussen ongeveer 17u tot de heropening voor het diner.
  • Vóór de Olympische Spelen van 1992 telde Barcelona slechts 200.000 toeristen per jaar. Tegenwoordig zijn dat er al 10 miljoen! De Spelen zorgden voor de nodige infrastructuur en wereldwijde aandacht voor deze nu tot essentiële Europese bestemming uitgegroeide stad.
stedentrip barcelona segrada familia

De Sagrada Familia

Deze absolute topper onder de toeristische attracties in Barcelona rechtvaardigt volledig zijn faam. Geprezen als de ‘laatste kathedraal’, is het Gaudí’s levenswerk dat uiteindelijk werkelijkheid is geworden. De renovatie van deze nog steeds onvoltooide kathedraal zal hopelijk in 2026 klaar zijn, exact 100 jaar na het overlijden van Gaudí. Er schuilt zoveel historie en fascinatie in dit bouwwerk dat je er ruim de tijd voor moet nemen om alles tot je te laten doordringen. Gaudí beschouwde de Sagrada Familia bijna als een muziekinstrument. De openingen in de torens leiden de klanken naar buiten, zodat de klokken over de hele stad weerklinken. Er zijn nauwelijks beelden binnen, die bevinden zich allemaal aan de buitenkant. Binnen is het ontworpen als een woud, met de kolommen die zich als takken omhoog spreiden. In totaal moeten er 18 torens verrijzen, met de hoogste middenspits op 172,5 meter hoogte – iets lager dan de nabije berg uit eerbied van Gaudí voor Gods schepping die nooit overtroffen mag worden door mensenwerk. Licht en kleur spelen een cruciale rol bij de presentatie van het indrukwekkende interieur. De donkerste tinten bevinden zich dicht bij de grond, oplopend naar lichtere schakeringen hogerop. Ook zie je blauwschakeringen in het oosten en warmere kleuren in het westen, verwijzend naar zonsopgang en -ondergang. Mijn tip is om vóór zonsondergang ter plaatse te zijn, zodat je het binnenstromende licht in al zijn glorie kunt aanschouwen.

Kathedraal van Barcelona

Vlakbij vind je de imposante Kathedraal van het Heilig Kruis en de Heilige Eulalia. Naast de ingang woont de aartsbisschop van Barcelona. Deze gotische kathedraal is een must-see, ook voor de prachtige Romeinse architectuur in de buurt.

Plaza de Cataluña

Het immense centrale plein waar oud en nieuw Barcelona samenkomen. Een uitstekende ontmoetingsplek om je verkenning te starten. Catalonië telt 8 miljoen inwoners met Barcelona als hoofdstad. Op het plein prijkt een nogal onaantrekkelijk monument dat symbool staat voor Catalonië. Pas wel op voor de overvliegende duiven tijdens je wandeling, de Dam van Amsterdam is er niets bij!

Las Ramblas

Deze autovrije laan is het perfecte vervolg van je Barcelona avontuur. Boordevol met luxewinkels, straatventers, restaurants en cafés, waardoor er altijd wel een bruisende atmosfeer heerst. De sierlijke fontein aan het einde (of begin) is een icoon voor aanhangers van FC Barcelona, die na overwinningen traditiegetrouw in het water springen. Las Ramblas kan behoorlijk druk zijn, maar het is dé plek bij uitstek om lekker te struinen.

La Boqueria-markt

Vlakbij Las Ramblas ligt de gigantische overdekte Mercat de Sant Josep de la Boqueria, kortweg La Boqueria genoemd. Hier is het ideaal om te genieten van de verse vis, vlees en fruitproducten te proeven. Je kan er gezonde smoothies drinken, maar ook cocktails en bubbels.

4 Cats

Dit café was in de jaren 1890 dé ontmoetingsplek voor kunstenaars die de modernistische stroming lanceerden. Pablo Picasso hield er zijn eerste solotentoonstelling. Een bezoekje voor een koffie of om even binnen te kijken is de moeite waard.

stedentrip barcelona la ramblas

Hospital de Sant Pau

Dit uiterst sierlijke gebouw was tot 2009 een volledig functionerend ziekenhuis en is nu een museum. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker een bezoek waard.

Park Güell

Parc Guell is een van de beste manieren om Gaudi’s werk te zien met een geweldig uitzicht over de stad. Dit grillige park staat vol met mozaïeken, tuinen en ingewikkelde architectonische elementen. Afhankelijk van wanneer je gaat, kan het uitverkocht zijn. Ja, een park! Wij ontdekken dat je toch een groot deel van het park kunt zien zonder dat je hoeft te betalen. Als je de meer luxe aspecten van het park wilt zien, betaal je dan € 20. Je kunt hier veel tijd doorbrengen met wandelen over de paden en genieten van het uitzicht. Dit is de perfecte plek voor een picknick. Nadat je alles hebt verkend, maak je een wandeling door de wijk Gracía.

Flamencoshow

Hoewel het zuiden van Spanje bekend staat om de flamenco, kun je hier een geweldige show bijwonen. We gingen naar een kleine zaal en waren zo ontroerd door de extreme passie die uit het dansen en de muziek voortvloeide. Het is zo’n ongelooflijke ervaring. We gingen naar Palau Dalmases, dat redelijk geprijsd is en in een geweldige omgeving ligt.

Parc de la Ciutadella

Ontsnap aan de hitte van de dag en verken ’s ochtends vroeg dit prachtige park. Misschien vind je het zelfs nog leuker dan Park Güell! Wandel door Barcelona’s eigen Arc de Triomf en vervolg je weg over de brede boulevard. Van daaruit kun je het uitgestrekte terrein verkennen. Je vindt er een dierentuin, een kas, het Catalaanse parlement en een museum voor moderne kunst. Maar mijn favoriete plek is zonder twijfel de sierlijke fontein.

Lange tijd was de Ciutadella een plek die door veel inwoners van Barcelona werd veracht. In 1714, na de overwinning van Felip V, werd hier een citadel gebouwd. De Ciutadella vertegenwoordigde alles waar Catalanen een hekel aan hadden: de Bourbons, de centrale regering in Madrid – alles behalve hun eigen Catalaanse identiteit. Vervolgens werd de Citadel zelfs omgebouwd tot gevangenis! Maar in 1888 kreeg het park een nieuwe bestemming: hier werd de Wereldtentoonstelling gehouden.

Het Strand

Waar de stranden van Barcelona ooit vies en vervuild waren door industrie, zijn ze nu een heerlijke plek om te ontspannen. Er zijn diverse stranden om te bezoeken, maar Platja Barcelona bij Vila Olímpica is erg populair. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het strand van Barceloneta. Wandel langs de kustlijn en geniet van de goedkope restaurants in de omgeving. Let wel op: zakkenrollen komt hier vaker voor, dus houd je spullen goed in de gaten.

Catalaans Kunstmuseum

Dit prachtige museum lijkt van buiten meer op een kasteel. Binnen vind je een ongelooflijke collectie kunst uit de regio, met een groot aantal Romeinse stukken.

Plaça d’Espanya

Dit is een prachtig plein dat boven de stad ligt, vlakbij het Catalaanse kunstmuseum. Vergeet niet om te blijven hangen voor de “magische” fontein.

Camp Nou

Als je een voetbal fan bent dan kan een tripje naar het stadion van FC Barcelona niet ontbreken in de stedentrip naar Barcelona. Ook als er geen wedstrijd is dan is het het waard om het museum in het stadion te bezoeken. En als er wel een wedstrijd is dan zou ik zeker een kaartje proberen te bemachtigen.

uitzicht parc guell barcelona

Barri Gotic

De Barri Gotic, of Gotische wijk, is de oudste wijk van Barcelona en een doolhof van kronkelende steegjes en verborgen schatten. Hier vergeet je al snel dat je in een grote stad bent.

Picasso Museum

Liefhebbers van kunst mogen het Picasso Museum niet missen. Dit museum is gewijd aan de beroemde kunstenaar en besteedt extra aandacht aan zijn vroege werkperiode toen hij in Barcelona woonde. Koop je kaartjes van tevoren online om lange wachtrijen te vermijden.

Palau de la Música Catalana

Het “Paleis van de Catalaanse muziek” is zowel van binnen als van buiten adembenemend. Het bijzondere aan dit project is dat het mede mogelijk is gemaakt door financiering van de inwoners van Barcelona. Het is een prachtig bewijs van de kracht van de samenleving en wat hen inspireert. Tegenwoordig is het Palau de la Música Catalana een UNESCO-werelderfgoedlocatie.

Je kunt hier de rijkdom van het Catalaanse modernisme bewonderen, met gebogen lijnen, dynamische vormen en kleuren, gecombineerd met functionaliteit. Ook kun je hier in een intieme setting genieten van een concert. Een rondleiding is niet goedkoop (ongeveer 20 euro), maar zeker de moeite waard. De details in dit gebouw zijn werkelijk verbluffend.

Casa Batllo

Gaudí heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op Barcelona en de stad enorm verrijkt. Zijn invloed is overal zichtbaar, maar zijn park en Casa Batllo zijn ongetwijfeld de beste voorbeelden van zijn werk. Het gebouw is gesierd met verschillende kleuren en vormen en lijkt bijna te bewegen als je ernaar kijkt. Je kunt niet alleen van buitenaf bewonderen, maar ook een rondleiding door het interieur maken.

parc guell barcelona stedentrip

Related Articles