5 manieren om je woongenot te verhogen

jun 15, 2023 | Wonen

Is jouw thuis de plek waar je hart ligt? Laten we dan een plek creëren waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Met een aantal kleine (of soms grote) aanpassingen maak je jouw woning een stuk fijner om in te wonen. Dit zorgt gelijk voor meer levensgeluk. Ontdek 5 tips om jouw woongenot te vergroten.

1 – Schep een sfeertje met kleur en verlichting

We duiken eerst in de wondere wereld van kleur. Stel je voor, je loopt een kamer binnen en je voelt je meteen vrolijk, geïnspireerd of ontspannen. Dat is de kracht van kleur! Het is als het toevoegen van specerijen aan een gerecht, het maakt alles smaakvoller. Ga niet voor de veilige, neutrale tinten als jouw hart verlangt naar iets meer pit. Heb je al nagedacht over kleurcombinaties die elkaar aanvullen? Warme aardetinten, heldere en frisse kleuren, of misschien een mooie accentmuur? Ga ermee spelen! En als je denkt “Help, ik kan niet kiezen!”, wees dan niet bang om advies te vragen. Er zijn genoeg experts die je kunnen helpen jouw ideale kleurenpalet samen te stellen. Jouw huis, jouw regels, maar soms met een beetje hulp van buitenaf.

Nu we jouw muren hebben getransformeerd, laten we ons richten op verlichting. Licht is als de zon die schijnt op jouw zelfgemaakte kunstwerk; het kan de sfeer maken of breken. Begin met het identificeren van de verschillende activiteiten die in elke kamer plaatsvinden. Is het jouw leeshoek? Ga dan voor warm, zacht licht dat je uitnodigt om met een kopje thee en een goed boek te ontspannen. Is het de keuken waar je jouw culinaire hoogstandjes creëert? Kies dan voor helder, functioneel licht. En voor degenen onder ons die graag feestjes geven, kleurrijke LED-strips kunnen de feeststemming verhogen.

2 – Creëer je eigen groene oase

Heb je ooit een jungle willen bezitten? Nou, hier is je kans. Nee, niet letterlijk, maar planten in huis halen kan voelen als het bezitten van je eigen kleine regenwoud. Ze zuiveren de lucht, zien er prachtig uit en geven je dat oh-zo-gezellige gevoel. Denk aan grote kamerplanten, hangplanten en misschien wat kruiden in de keuken. Als een tovenaar met een groene toverstaf, breng je leven in jouw huis. Maar wacht even, er is meer! Planten zijn niet alleen een traktatie voor de ogen, maar ze kunnen ook als natuurlijke geurverspreiders dienen. Heb je wel eens gedacht aan lavendel of jasmijn? Die geuren kunnen je huis echt opfrissen.

En, als je toch bezig bent, waarom niet een hangmat om in weg te dromen? Een hangmat in je woonkamer of op je balkon kan de perfecte plek zijn om te ontspannen met een goed boek of gewoonweg te genieten van de rust tussen je zelfgekweekte oase. Het is net alsof je een ticket hebt geboekt naar een tropisch eiland, maar dan zonder de jetlag. Stel je voor dat je daar ligt, schommelend in je hangmat, omringd door een zee van groen en de geuren van de natuur. Is dat niet het ultieme woongenot? Dus ga op avontuur in je eigen huis en creëer je eigen stukje paradijs!

3 – Aanbouw, ruimte en besparen

Ja, het is tijd om over aanbouw te praten. Nu denk je misschien “Oei, dat klinkt duur”, maar er zijn manieren om dit betaalbaar te houden. Allereerst, maak een duidelijk plan en overweeg welke materialen je echt nodig hebt. Misschien kun je een tweedehands schuifpui scoren. En hier komt een gouden tip: afvalcontainer bestellen! Door een afvalcontainer te huren, kun je bouwafval efficiënt afvoeren en scheiden, wat vaak goedkoper is dan meerdere ritjes naar de stortplaats of de container te laten huren door een aannemer. Ook is het slim om prijzen van verschillende aannemers te vergelijken, want ja, een beetje concurrentie kan nooit kwaad.

En wat dacht je van de ‘doe-het-zelf’ aanpak? Trommel vrienden op, maak er een bouwfeest van en trakteer ze op pizza en bier. Niet alleen maakt het de ervaring leuker, maar je bespaart ook op arbeidskosten. Maar pas op! Zorg dat je weet wat je doet. Dus betrek je handige oom en die vriend die altijd op de hoogte is van bouwtrends. Samen kunnen jullie iets creëren dat niet alleen ruimte toevoegt, maar ook dat speciale tintje dat jouw huis echt uniek maakt. En vergeet niet, een goed gemaakte aanbouw kan de waarde van je huis verhogen. Win-win!

4 – Multifunctionele meubels zijn je beste vriend

Denk eens aan de magie van een salontafel die zich transformeert tot eettafel, of een boekenkast die ook dienst doet als scheidingswand. Het is bijna alsof deze meubels een geheim leven leiden – overdag de kalme en stijlvolle inrichting, en ’s avonds de praktische hulpjes die ruimte creëren voor alles wat je wilt doen. Zeker als je in een wat kleiner huis woont, of een studio, dan zijn deze meubelstukken goud waard. 

Denk goed na over wat je écht nodig hebt. Heb je vaak logés? Dan is een goede slaapbank ideaal. Werk je veel thuis? Overweeg dan een bureau dat aan de muur hangt en dat je kunt inklappen als je klaar bent. Door slim na te denken over hoe je de ruimte wilt gebruiken en welke multifunctionele meubels daarbij passen, kun je jouw huis omtoveren tot een plek die niet alleen mooi is, maar ook perfect aansluit op jouw levensstijl. En hé, het is ook nog eens een geweldig gespreksonderwerp als je vrienden op bezoek komen en versteld staan van jouw transformerende interieur!

5 – Gooi een beetje technologie in de mix

Wacht even, we zijn er nog niet! Heb je wel eens overwogen om een vleugje technologie aan je huis toe te voegen? We leven tenslotte in het digitale tijdperk, dus waarom zou je dat niet in je voordeel gebruiken? Stel je voor, je komt thuis van een lange dag werken en je huis begroet je met een zacht muziekje, de lichten dimmen precies zoals jij dat wilt en de temperatuur is precies goed. Dat klinkt toch als een droom?

Smart home-technologie maakt dit mogelijk. Met slimme thermostaten, verlichting en zelfs slimme stekkers, kun je jouw huis volledig personaliseren. En het mooiste is dat je alles kunt bedienen met je smartphone, waar je ook bent. Begin klein: je hoeft niet meteen het hele huis onder handen te nemen. Kies bijvoorbeeld eerst voor slimme verlichting in de woonkamer. Wacht op aanbiedingen en koopjes. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je langzaam uitbreiden.

Doe het samen, maak er een feestje van

Weet je wat nog beter is dan je eigen plek opknappen? Het samen doen! Nodig vrienden en familie uit en maak er een gezellig dagje van. Iedereen heeft wel een talent, of het nu gaat om schilderen, timmeren of de beste playlists samenstellen voor op de achtergrond. Het is als het samenstellen van je eigen superheldenteam voor woongenot. Plus, samen creëren jullie herinneringen die nog jaren meegaan.

Related Articles